Skip to main content

Ginekološki pregled

Ginekološki pregled moguće je napraviti i ako nisi imala spolni odnos. Prvi ginekološki pregled treba učiniti prije stupanja u prvi spolni odnos, te ako se pojave svrbež, peckanje, iscjedak neugodna mirisa ili druge smetnje, ili ako imate neredovite menstruacije.

Odlazak na prvi ginekološki pregled i potom redoviti preventivni ginekološki pregledi potvrđuju da smo usvojili znanje i razvili pozitivne stavove prema zdravim životnim navikama, ali i da se odgovorno spolno ponašamo.

Što se događa na ginekološkom pregledu?

U ginekološkoj ordinaciji pregled započinje razgovorom s ginekologom i tada liječnik saznaje potrebne podatke o pacijentici, poput podataka o njezinom općem zdravstvenom stanju, redovitosti menstruacijskih ciklusa, datumu zadnje menstruacije i slično. Nakon razgovora slijedi pregled koji može biti malo neugodan, ali ne i bolan, uzimanje brisa za papa-test, ultrazvučni pregled, a ginekolog će se po potrebi odlučiti i na dodatnu dijagnostičku obradu. Ginekološkim pregledom, ultrazvukom i papa-testom mogu se uočiti promjene na spolnim organima, otkriti infekcije, odnosno stanja koja je potrebno liječiti.

Kako odabrati ginekologa?

Djevojke često odabiru ginekologa prema preporuci majke ili prijateljice, ali za savjet možeš pitati i svojega obiteljskog liječnika. Nakon što se odlučiš kod kojeg liječnika želiš ići na pregled, potrebno je ugovoriti termin pregleda. Svaku ginekološku ordinaciju moguće je nazvati telefonski ili posjetiti osobno te se dogovoriti o datumu i vremenu pregleda.

Prvi spolni odnos i kontracepcija

Prije stupanja u prvi spolni odnos

Treba izbjegavati prerano stupanje u spolne odnose jer je vrat maternice u mladih djevojaka vrlo osjetljiv zbog svoje građe. U nešto starijih djevojaka mijenja se građa vrata maternice, otpornost se povećava, pa tako i spremnost za spolni odnos.

Prije stupanja u prvi spolni odnos svakako je potrebno napraviti ginekološki pregled i savjetovati se s ginekologom o metodi kontracepcije te se informirati zašto je potrebno upotrebljavati kondom.

Odluka o stupanju u prvi spolni odnos mora biti tvoja, a nikako rezultat nagovora dečka, prijateljice ili društva.

Kontracepcija

Kontracepciju treba odabrati u suradnji s ginekologom jer nije svaka kontracepcijska metoda preporučljiva za svaku osobu.

Kondomi

Kondom zasigurno nije stopostotno pouzdana metoda sprečavanja spolnih bolesti, ali njegova ispravna uporaba u velikom broju pouzdano smanjuje broj spolno prenosivih bolesti i neželjenih trudnoća. Kondom treba upotrijebiti i kada se radi o partneru iz poznatog društva. Inzistiranje na uporabi kondoma ne znači sumnju u zaraženost partnera, kao ni nedostatak povjerenja, već isključivo pokazuje zrelost osoba koje stupaju u spolne odnose i njihovo odgovorno ponašanje.

Genitalne infekcije

Genitalnim infekcijama nazivaju se one bolesti čiji su uzročnici bakterije, gljivice ili virusi koji mogu zahvatiti spolne organe. Najčešće su genitalne infekcije bakterijska vaginoza (bakterijska infekcija) i vaginalna kandidijaza (gljivična infekcija).

HPV (Humani papiloma virus) infekcija najčešća je spolno prenosiva infekcija i u muškaraca i u žena. Za prijenos virusa nije potrebna penetracija tijekom spolnog odnosa. Dovoljan je kontakt kože i sluznice. Srećom, 90% infekcija je prolazno. Trajna HPV-infekcija (infekcija koja traje dulje od godinu dana) može uzrokovati promjene na epitelu vrata maternice koje preko prekanceroznih promjena dovode do raka. Rizični čimbenici za HPV-infekciju su: rano stupanje u spolne odnose (< 17 god.) i veći broj partnera. Sama infekcija HPV-om nije dostatna za razvoj preinvazivnih promjena na vratu maternice. Potrebni su i dodatni čimbenici rizika, a to su: infekcija Chlamydiom trachomatis, infekcije virusom Herpes simplex tip 2, bakterijska vaginoza, pušenje cigareta i drugi.

Ako se u genitalnoj regiji pojave peckanje ili svrbež, pojačan iscjedak, iscjedak neugodna mirisa, odmah posjetite ginekologa jer to mogu biti znakovi genitalne infekcije.

Vaginalna flora

U rodnici žene žive “dobri” mikroorganizmi koje nazivamo vaginalnom florom. Oni su prirodna zaštita žene od infekcije.

Zašto je važno čuvati vaginalnu floru već u djevojačkoj dobi?

  • prirodna je obrana od genitalnih infekcije
  • neodgovarajuća vaginalna flora omogućuje lakši razvoj genitalnih infekcija
  • genitalne infekcije izazivaju neugodne smetnje
  • ponavljajuće i neliječene genitalne infekcije mogu biti uzrok neplodnosti
  • neadekvatna vaginalna flora, uz prisutne bakterijske ili gljivične infekcije rodnice, pogoduje razvoju HPV-infekcije

Stres, uzimanje nekih lijekova, poput antibiotika ili kontracepcijskih pilula, učestala promjena seksualnih partnera ugrožavaju vaginalnu floru, smanjuju prirodnu obranu i otvaraju put razvoju genitalne infekcije.

Kako zaštititi i obnoviti vaginalnu floru

Vaginalnu floru moguće je zaštititi i obnoviti probioticima. Probiotici su „dobre” bakterije koje imaju pozitivan učinak na zdravlje. Važno je znati da svaki probiotik nije jednak i da je za primjeren učinak potrebno odabrati pravi. Danas su na svijetu poznata i priznata samo dva probiotička soja: Lactobacillus rhamnosus, GR-1® i Lactobacillus reuteri, RC-14® koji nakon oralne primjene obnavljaju vaginalnu floru.

Lactogyn® je jedini probiotik u Hrvatskoj i nizu drugih zemalja u svijetu koji sadrži  GR-1®/RC-14®. Proizveden je kao produkt dvadesetogodišnjeg istraživanja kanadskih znanstvenika. Obnavljajući vaginalnu floru vraća ženi prirodnu zaštitu, umanjujući mogućnost nastanka genitalnih infekcija, a time i njihove posljedice. Djelotvoran je i siguran za primjenu od puberteta do zrele dobi.

Leave a Reply