Skip to main content

Vaginalna flora

Vaginalna mikroflora ženin je prirodni put zaštite intimnih dijelova od naseljavanja štetnih mikroorganizama.

Ženinu mikrofloru čini više od 50 vrsta mikroorganizama, a u njoj prevladava 10 do 20 tipova laktobacila.

Laktobacili su vrsta bakterija koja proizvodi mliječnu kiselinu, po čemu su i dobili naziv. Stvarajući blago kiselo okruženje (pH 3,5-4,5) i zaštitni biofilm na vaginalnoj sluznici, ove bakterije ne dopuštaju nepoželjnim bakterijama i gljivicama da se nasele u intimnoj regiji.

Žena je, nažalost, često izložena različitim štetnim utjecajima zbog čega je ta prirodna zaštita narušena. Stres, oslabljeni imunitet, česte promjene partnera – sve to utječe na ravnotežu vaginalne flore. Poznato je i da mnoge žene nakon uzimanja antibiotika osjete probleme u intimnom području. Ponekad takav utjecaj imaju i oralni kontraceptivi zbog visoke razine estrogena koja pogoduje rastu gljivice Candida. Zdravlje vaginalne flore nije uvijek vezano uz naš način života i zdravstvene navike.

Smanjena razina hormona u menopauzi te prirodne promjene razine hormona prije i poslije menstruacije i niske razine estrogena povećavaju rizik od bakterijske vaginoze (upale). Slični problemi pojavljuju se i u žena sa šećernom bolesti.

Problem je u crijevima

Zbog blizine debelog crijeva i rodnice, kod žena je prisutna stalna migracija iz crijeva u rodnicu kako „dobrih” bakterija, tako i potencijalnih uzročnika bolesti.

Laktobacili također migriraju iz debelog crijeva u rodnicu. Debelo crijevo je prirodno spremište laktobacila.

Osim što laktobacili stvaraju zaštitni biofilm, oni održavaju visoku kiselost okoline i proizvode vodikov peroksid i mliječnu kiselinu što je za „štetne” bakterije nepovoljno.
Kada se broj laktobacila smanji, smanjuje se kiselost rodnice, a time se povećava opasnost od infekcije jer se „štetni” mikroorganizmi mogu nesmetano razmnožavati.

Blizina rodnice i mokraćnog mjehura debelom crijevu omogućuje njihovu kontinuiranu kolonizaciju mikroorganizmima.

Za obranu od štetnih bakterija vrlo je važna prisutnost laktobacila u debelom crijevu koji će kolonizirati rodnicu i održavati vaginalnu mikrobiotu zdravom.

 

Isprobajte LACTOGYN®

Na što žena treba obratiti pažnju:

  • Uvijek dobro isprati rublje, ostaci deterdženta mogu nadražiti ovo osjetljivo područje i uzrokovati svrbež.
  • Kod infekcije Candidom smanjiti unos šećera koji uzrokuje rast ove gljivice.
  • Pretjerana higijena intimnog područja i upotreba neadekvatnih sredstava mogu negativno utjecati na ravnotežu vaginalne flore.
  • Paziti na materijal od kojeg su napravljeni higijenski ulošci, dati prednost prirodnim materijalima koji omogućavaju „disanje” intimne regije.
  • Svakodnevno nošenje tanga-gaćica može u nekih žena uzrokovati iritaciju.

Leave a Reply