Skip to main content

Trebate otići k ginekologu čim pretpostavite da ste trudni!

Nadalje, obavezni su redoviti pregledi tijekom cijele trudnoće. Dodatno, otiđite ginekologu ako se pojave svrbež, pojačani ili iscjedak neugodna mirisa, krvarenje te, ako to liječnik preporuči, i češće.

Genitalne infekcije

Najčešće su genitalne infekcije bakterijska vaginoza (bakterijska infekcija) i vaginalna kandidijaza (gljivična infekcija).

HPV (Humani papiloma virus) infekcija najčešća je spolno prenosiva infekcija i u muškaraca i u žena. Za prijenos virusa nije potrebna penetracija tijekom spolnog odnosa. Dovoljan je kontakt kože i sluznice. Srećom, 90% infekcija je prolazno. Trajna HPV-infekcija (infekcija koja traje dulje od godinu dana) može uzrokovati promjene na epitelu vrata maternice koje preko prekanceroznih promjena dovode do raka. Rizični čimbenici za HPV-infekciju su: rano stupanje u spolne odnose (< 17 god.) i veći broj partnera. Sama infekcija HPV-om nije dostatna za razvoj preinvazivnih promjena na vratu maternice. Potrebni su i dodatni čimbenici rizika, a to su: infekcija Chlamydiom trachomatis, infekcije virusom Herpes simplex tip 2, bakterijska vaginoza, pušenje cigareta i drugi.

Ako se u genitalnoj regiji pojave peckanje ili svrbež, pojačan iscjedak, iscjedak neugodna mirisa, odmah posjetite ginekologa jer to mogu biti znakovi genitalne infekcije. Genitalne infekcije liječi ginekolog.

Genitalne infekcije u trudnoći

Nisu rijetkost, a izazivaju neugodne simptome koje otežavaju trudnoću. Neke genitalne infekcije mogu biti povezane s ozbiljnim posljedicama poput spontanog pobačaja, prijevremenog poroda, infekcije posteljice, niske porođajne težine djeteta, smrti novorođenčeta, infekcije novorođena djeteta prilikom prolaska kroz inficirani porođajni kanal trudnice.

Vaginalna flora

Zdrava vaginalna flora smanjuje mogućnost razvoja genitalnih infekcija. Probavni sustav novorođenčeta u tijeku poroda naseljavaju bakterije i to je početak formiranja crijevne mikroflore koja ima zaštitnu ulogu u probavnom traktu čovjeka, a vaginalna flora mame ima utjecaj na vrstu bakterija koje će naseliti probavni trakt.

Saznaj više

Zaštita i obnova vaginalne flore

Vaginalnu floru moguće je zaštititi i obnoviti probioticima. Probiotici su „dobre” bakterije koje imaju pozitivan učinak na zdravlje. Važno je znati da svaki probiotik nije jednak i da je za primjeren učinak potrebno odabrati pravi. Danas su na svijetu poznata i priznata samo dva probiotička soja: Lactobacillus rhamnosus, GR-1® i Lactobacillus reuteri, RC-14® koji nakon oralne primjene obnavljaju vaginalnu floru.

Lactogyn® je jedini probiotik u Hrvatskoj i nizu drugih zemalja u svijetu koji sadrži GR-1®/RC-14®. Proizveden je kao produkt dvadesetogodišnjeg istraživanja kanadskih znanstvenika. Obnavljajući vaginalnu floru vraća ženi prirodnu zaštitu, umanjujući mogućnost nastanka genitalnih infekcija, a time i njihove posljedice. Djelotvoran je i siguran za primjenu od puberteta do zrele dobi.

Saznaj više

Leave a Reply